top of page
Header_7.jpg

KLUBBENS
HISTORIA

Olympiska spelen blev startskottet för tennisbanorna i Beddingestrand

Av Tommy Lindstedt

Historia.jpg

Om inte olympiska spelen hade arrangerats i Stockholm 1912 hade med största sannolikhet inte tennisbanorna i Beddingestrand funnits. Så är det. För inför OS rullade grosshandlare Fredrik Kullenberg i sin T-Ford, tillsammans med sönerna Agdur och Sture till huvudstaden för att följa sommartävlingarna. Vad pappa Fredrik då inte visste var att de båda sönerna skulle bli överförtjusta i speciellt en sport, helt ny för OS - tennis.

 

Väl tillbaka hemma i Skurup blev det livliga diskussioner hos familjen Kullenberg. Dessa mynnade ut i bildandet av Skurups Lawntennisklubb. Banan anlades vid Stadssparken, där den än i dag är belägen.

 

Men det tog inte slut där för de entusiatiska bröderna Kulllenberg. Nej nu ville de även se en tennisbana invid föräldrarnas sommarhus i Beddingestrand, som då hette Bedinge. Så efter en, förmodar man, ganska intensiv övertalningsoperation, gav Fredrik slutligen med sig. Med hjälp av släktingar och vänner började de 1913 att anlägga den första tennisbanan på den plats där bana tre ligger i dag.

 

Efter mycket slit stod banan slutligen klar att invigas. Om det var året därpå, det vill säga 1914 eller ytterligare ett år senare, är oklart. Några år senare, 1932, var det dags för bana två på den plats där ”tvåan” är belägen i dag. Året därpå, 1933, startade för första gången Bedingespelen.

 

Sedan tennisen som sport vunnit ännu mer terräng anlades bana ett 1937.  Sture var den av bröderna Kullenberg som engagerade sig mest i tennisen. Han var också den som tog över pappans företag i Skurup medan Agdur flyttade till Helsingborg och började arbeta som jurist.

 

Några år senare, på 1940-talet, lär tennislegendaren Kalle Schröder uttryckt att anläggningen är ”Sveriges vackraste tennisanläggning”.

Karin Kullenberg som var gift med Sture, startade i början av 1960-talet den första tennisskolan i Beddingestrand. Genom hennes försorg blev tennisen en sport som följt många av sportens utövare resten av livet.

Under 60-talet, tror jag det var, som vår käre men stundtals också lite stränge banskötare Olof Persson, kallad OP, anställdes av Kullenberg för att hålla banorna i toppskick. 

OP bodde i Stora Beddinge, några kilometer i uppförslut från tennisbanorna. Efter en lång dags slit i stekande sol på banorna, alltid klädd i långbyxor, skjorta och en i ull stickad brun cardiagan - arbetade han med banskötsel från sju på morgonen till nio på kvällen, bland annat med att sopa och vattna banorna varje timme. Det gjorde inte spelarna på den tiden.

Man förstår att OP inte sällan var så trött att han inte mäktade med att sent på kvällen cykla hem uppför den kilometerlånga backen till frun i Stora Beddinge, utan istället valde att sova över i det lilla huset mellan klubbhuset och omklädningsrummen. Det hus som då liksom idag kallas för ”Sekretariatet”. OP är legend och en man, som med sin svarta anteckningsbok alltid nerstoppad i bakfickan på de grå byxorna, hade koll på vem som hade eller inte bokat tid på banorna.

Bland blivande tennisstjärnor som setts på träningsläger i Beddingestrand märks sådana som ”Bragd-Birger”, det vill säga Birger Andersson i slutet av 1960-talet. Han var spelaren som sensationellt nog förde Sverige till landets första finalseger i Davis cup 1975. Med i laget fanns Ove Bengtsson och Rolf Norberg. 

 

Ett osant rykte säger att även Björn Borg deltog i träningslägret på 1960-talet i Beddingestrand, det gjorde han såldes inte. Däremot var han på plats några år senare, troligen 1972 där han medverkade i ett träningsläger.

 

Den 12 oktober 1967 sålde Sture och Karin Kullenberg hela anläggningen till Trelleborgs kommun, bland annat därför att arbetet med banorna hade blivit allt för tungt för de båda. 

Inför uppgörelsen med kommunen påtalade Sture att om affären inte blev av skulle han ”sälja området till fritidsbebyggelse”. Kommunen köpte tennisanläggningen för 110 000 kronor.

 

Förra året, 2022, var det dags för 86:e upplagan av Beddingespelen. Sedan 2017 arrangeras turneringen i ett partnerskap mellan Beddingestrands tennisklubb och Fair play tennisklubb. Arrangemanget ingår i den svenska sommartouren som en SM-tävling. Sedan starten 1933 har tävlingarna enbart fått ställas in under krigsåren.

Slutligen, och kanske det viktigaste av allt; Beddingestrands tennisklubb är en familjeklubb där alla, oavsett ålder, kön eller härkomst, har ett lika värde.

bottom of page